Ενιαίο Ψηφοδέλτιο

Ρίζος Κωνσταντίνος Αύγουστος του Δημητρίου

  • Υποψήφιος Σύμβουλος ΔΣΑ
  • Δ.Ν. – Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο
  • Σύμβουλος ΔΣΑ

Γεννήθηκα το 1980 στα Γιάννενα, όπου έζησα μέχρι και τα μαθητικά μου χρόνια.  Αποφοίτησα το 2001 από τη Νομική Σχολή Αθηνών και την ίδια χρονιά έγινα δεκτός με εξετάσεις στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τομέα Β’ Ιδιωτικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών με κατεύθυνση το Εργατικό Δίκαιο. Το 2004 απέκτησα το μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στο Εργατικό Δίκαιο. Το 2006 μού χορηγήθηκε κατόπιν εξετάσεων υποτροφία για τη συγγραφή διδακτορικής διατριβής σε θέμα Εργατικού Δικαίου από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Σήμερα είμαι Μεταδιδακτορικός ερευνητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Διδάκτωρ Νομικής – Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και η δικαστηριακή μου ενασχόληση επικεντρώνεται σε υποθέσεις κυρίως Εργατικού Δικαίου. 

Το 2020 εκδόθηκε η μονογραφία μου «Η καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας» και το 2016 η μονογραφία μου «Η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου», ενώ άρθρα, μελέτες και παρατηρήσεις μου σε δικαστικές αποφάσεις των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων δημοσιεύονται τακτικά από το 2005 σε επιστημονικά περιοδικά (Νομικό Βήμα, Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου, Δελτίον Εργατικής Νομοθεσίας, Δίκαιο Επιχειρήσεων και Εταιρειών κ.ά.).  Έχω δε συμμετάσχει στα συλλογικά συγγραφικά έργα «Κείμενα Ξένων Γλωσσών – Για τις εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών» (2010), «Εφαρμογές Εργατικού Δικαίου» (2017), «Ειδικές Διαδικασίες κατά τον ΚΠολΔ» (2017 και 2020), και «Covid – 19  Πρακτικά ζητήματα έννομης προστασίας» (2021). Ήδη τελεί υπό έκδοση η μονογραφία μου «Οι μεταβολές στο δίκαιο της καταγγελίας της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με το Ν 4808/2021» (2021).

Παράλληλα, συμμετέχω τακτικά ως εισηγητής σε σεμινάρια και συνέδρια με αντικείμενο τις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και αρθρογραφώ συχνά για ζητήματα του κλάδου μας στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Από τον Φεβρουάριο 2017 εκλέγομαι διαρκώς μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου – ταμίας της Εταιρείας Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως (Ε.Δ.Ε.Κ.Α.), μέλους της Διεθνούς Εταιρείας Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2017 εξελέγην Σύμβουλος του Δ.Σ.Α. και πάλι με το συνδυασμό «ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ» στηρίζοντας και τότε την υποψηφιότητα του Δημήτρη Βερβεσού για την προεδρία.

Στα τέσσερα (4) χρόνια της θητείας μου στο Δ.Σ. συμμετείχα ανελλιπώς σε όλες τις συνεδριάσεις του και τις ψηφοφορίες που έγιναν τοποθετούμενος πάντοτε «υπέρ ή κατά» και διατυπώνοντας ξεκάθαρες θέσεις και εισηγήσεις. Προσπάθησα με σκληρή καθημερινή δουλειά και παρουσία στα γραφεία του Δ.Σ.Α., στα Δικαστήρια και στους λοιπούς χώρους δουλειάς να φανώ χρήσιμος στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητάς μας και της δικηγορίας εν γένει, μέσα από πλήθος Επιτροπών του Δ.Σ. στις οποίες συμμετείχα και με πρωτοβουλίες που έλαβα, ενώ κατά τις περιόδους του «lock down» ήμουν υπεύθυνος από πλευράς του Δ.Σ.Α. για την εποπτεία της λειτουργίας του Αρείου Πάγου. Παράλληλα είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τον Δ.Σ.Α. σε Επιτροπές της Βουλής, καθώς και σε ημερίδες και συνέδρια. Επίσης, συμμετείχα – αυτονοήτως χωρίς καμία αμοιβή ή άλλο αντάλλαγμα – σε Δίκες προασπίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα του Δ.Σ.Α και παρεμβαίνοντας υπέρ Συναδέλφων σε υποθέσεις τους, ενώ κατέθεσα τόσο σε ποινικές διαδικασίες, όσο και στο πλαίσιο παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας, ως μάρτυρας προτεινόμενος από τον Δ.Σ.Α. σε υποθέσεις αντιποίησης του δικηγορικού λειτουργήματος. 

Έχοντας πλέον ως εφόδιο την εμπειρία της προηγούμενης θητείας μου, υπό τις ιδιαίτερες μάλιστα συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19, θέλω να συνεχίσω να δουλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για έναν Δ.Σ.Α. σύγχρονο, δυνατό και αλληλέγγυο για τα μέλη του με μοναδικό κίνητρό μου την διάθεση προσφοράς προς κάθε Συνάδελφο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση

Ακαδημίας 57 (3ος όροφος), 106 79 Αθήνα

Τηλέφωνα

Τηλ: 210 363 7540
Κιν: 694 465 5992

Φωτογραφίες

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο